2014. július 29., kedd

Zárójeles vonal létrehozása Finale-ban.

2013.11.08. Orth Gábor
www.kottagrafika.hu


This article is translated from the "Of Note" blog by Robert Puff,  www.rpmseattle.com/of_note/ 
All Rights Reserved. Used by permission.

Ez a bejegyzés Robert Puff "Of Note" blogjának fordítása, a szerző engedélyével!
www.rpmseattle.com/of_note/ 
Minden jog fenntartva! 


A Finale nagy rugalmassággal rendelkezik, ha egyéni intelligens alakzatot szeretnél létrehozni. Létre tudsz hozni egy vonalat gyakorlatilag bármilyen formában, bármilyen vastagsággal, szaggatott vonallal, ponttal vagy akár láthatatlanul is. Be tudod állítani a kezdő pozícióját, a végének  a helyét, és tudsz hozzáadni bármilyen jelet, (pl. nyilat.) vagy szöveget a vonal elejére, közepére vagy a végére.

Crescendo és decrescendo vonalat a kiadók néha zárójelbe (a zárójelekben) rakják, hogy mutassa, nem az eredeti kéziratból származik, hanem a szerkesztő adta hozzá később.


Az ilyen típusú zárójelet abban az esetben is hasznos használni, hogy jelezze, a jelölés nem kötelező vagy csak javasolt.

A Finale-ban, crescendo és decrescendo vonalak beállítását (vastagság, szélesség) a Smart Shapes > Smart Shape Options menüpontban tudod megtenni, viszont az alakzatokat  a Smart Line Selecion ablakban találod, ahol nincs lehetősé a zárójel, vagy az eleje/vége hozzáadására, beállítására.

Szóval, hogyan tudunk létrehozni ilyen típusú intelligens formát a Finale-ban?

Ezt a trükköt barátomtól és kollégámtól Philip Rothmantól tanultam a Sibelius Blogban. (Mindketten professzionális szinten használjuk mindkét programot)

 Az Ő megoldás az volt, hogy hozzam létre  a nyitó és záró zárójelet egy egyéni intelligens alakzatként,  majd kombináljam a crescendo, decrescendo vonalakkal.

Miért ne használjuk szövegként a zárójelet? Az egyik előnye ennek a módszernek, hogy mivel mindketten intelligens alakzatok, a kotta formázásának változásait képesek követni, illetve alkalmazkodnak a partitúra/szólam eltérő formázási beállításaihoz.




1. Válasszuk ki a  Smart Shape Tool ikont és kattintsunk  (Alt+Click (Win) vagy Opt+Click (Mac) a fenti képen szürkével jelzett ikonokra a programváltozatunknak megfelelően. (megjegyzés: nekem a Ctrl+Clik működött! O.G.)
2. Kattintsunk a Creat gombra
3. A Text részben, kattintsunk a  Left Start Edit… -re
4. Írjuk be a "(" karaktert
5. Állítsuk be a betűtípus  Maestro 24pt-ra. *
6. Nyomjunk OK-t.
7. Most kattintsunk a  Left Start Position… -ra
8. Állítsuk a vízszintes pozícióját -.33 sp-re**
9. Ismételjük meg a fenti lépéseket a jobboldali zárójellel is!
10. Line Style-nál, állítsuk a vastagságot "0"-ra.
11. Pipáljuk ki a  "Horizontal" melletti kis kockát (persze csak akkor, ha vízszintes vonalat szeretnénk!)

** A zárójel fontjának megváltoztatása, befolyásolja a karakter pontos függőleges elhelyezkedését.

Most már lehet alkalmazni az új intelligens alakzatot mindenféle vonalhoz. Ha Finale 2014-el dolgozol, ki tudod használni az "ütés"-hez igazítás előnyét és még pontosabban tudod a hanghoz beállítani a vonalat.

A két alakzat egymáshoz igazításához menjünk a Smart Shape Tool eszközhöz, jelöljük ki mind a két alakzatot, majd a jobb egérgombbal válasszuk a "Align Horizontally) menüpontot ami vízszintesen egymáshoz igazítja az alakzatokat!


Ha használod a TGTools teljes változatát, akkor egy gombnyomással egy nagyobb rész igazítását el tudod végezni!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése